Eko ogrzewanie w praktyce

master



Dzisiejsze czasy to nie tylko rozwój gospodarczy ale też idące za tym przeróżne skutki. Polacy mają kilka razy więcej aut niż na przykład dwadzieścia lat temu. Sprawia to, że powstają zanieczyszczenia powietrza, które mają wpływ na zdrowie. To dlatego powstają innowacyjne samochody na wodór czy elektryczne. Jest jednak jeszcze bardzo ważny aspekt – ogrzewanie. Warto zainteresować się ogrzewaniem podczerwienią, gdyż jest to sposób bardzo ekologiczny, który ma bardzo dobry wpływ na środowisko naturalne, w którym przecież wszyscy żyjemy. Stosowanie ogrzewania podczerwienią daje szansę na ograniczenie szkodliwych substancji i poprawienie stanu środowiska.


Dodatkowe ogrzewanie domowe

Domowe nagrzewnice powietrza zwykle są niewielkimi nagrzewnicami, które można ustawiać w różnych częściach domu. Jest to bardzo ważne, żeby zwłaszcza tego domu, w których mieszkają małe dzieci były bardzo ciepłymi domami, sprzyjającymi przyjemnemu spędzaniu czasu na co dzień. Oczywiście nagrzewnice domowe nie mogą być jedynym sposobem ogrzewania domu, ale po prostu pewnym uzupełnieniem dla centralnego ogrzewania. Pozwalają one na zwiększanie temperatury w domowych pomieszczeniach. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zwłaszcza nagrzewnice na prąd powinny być włączane tylko w razie konieczności, ponieważ mogą generować powstawanie wysokich rachunków za prąd. Dodatkowo powinny one być używane pod specjalnym nadzorem.


Ogrzewanie spalinowe

master

Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to:

materiały stałe:
węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks)
inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.)
materiały gazowe:
gaz miejski
gaz ziemny
mieszanka gazów: propanu i butanu,
materiały ciekłe:
ropa naftowa lub olej opałowy.

Piec opalany węglem ? izbowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.

Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Dodane: 18-05-2019 17:49

Widok do druku:

master